[صفحه اصلی ]   [Archive]  
:: دوره 11، شماره 4 - ( زمستان 1388 ) ::
جلد 11 شماره 4 صفحات 196-191 برگشت به فهرست نسخه ها
مقایسه پیش نیازهای اجرای HACCP در بخش تغذیه دو مرکز بهداشتی- درمانی نظامی و غیرنظامی
حسن رفعتی*، حمیدرضا توکلی، احمد عامریون، محمدجواد حسینپورفرد، طه نصیری
، hasan.rafati@gmail.com
چکیده:   (20400 مشاهده)

  اهداف. وجود سیستم HACCP در بخش تغذیه یکی از شاخص‌های بسیار مهم در ارزیابی مراکز ارایه خدمات بهداشتی- درمانی محسوب می‎­شود. هدف از این مطالعه، بررسی و مقایسه پیش‌نیازهای اجرای این سیستم در بخش تغذیه دو مرکز بهداشتی- درمانی نظامی و غیرنظامی بود.

  روش‌­ها. در این مطالعه توصیفی- مقطعی، برای بررسی پنج محور اصلی مورد مطالعه، پرسش­‌نامه محقق‌­ساخته تهیه شد و پس از تایید پایایی و روایی با مصاحبه تکمیل گردید. داده­‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS 17 و آزمون آماری من- ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

  یافته‌­ها. مراکز بهداشتی- درمانی نظامی و غیرنظامی مورد بررسی به‌­ترتیب 8/77 و 8/70% پیش‌نیازهای HACCP را دارا بودند. میانگین امتیاز این دو مرکز در پنج محور مورد بررسی به‌ترتیب برابر 40/1±89/3 و 61/1±54/3 تعیین شد. در بین متغیرهای مورد مطالعه، تنها در مورد بهداشت محیط (از محور سوم) اختلاف معنی‌دار بین دو مرکز بهداشتی- درمانی مشاهده شد ( 0.05>p).

نتیجه­‌گیری. اجرای سیستم HACCP در بخش تغذیه بیمارستان‌­ها لازم و ضروری است و در حفظ و ارتقای سلامت کارکنان و بیماران و میزان رضایت­‌مندی و کارآیی آنان تاثیر مثبتی دارد.
واژه‌های کلیدی: کلیدواژه ها: بخش تغذیه، مراکز بهداشتی- درمانی، HACCP، کنترل کیفیت
متن کامل [PDF 284 kb]   (4468 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: طب نظامی
دریافت: 1388/6/15 | پذیرش: 1392/1/7 | انتشار: 1392/1/7
ارسال پیام به نویسنده مسئول


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rafati H., Tavakoli H. R., Amerion A., Hoseinpourfard M, Nasiri T.. Comparison of HACCP implementation requirements in nutrition department of two military and non-military health-treatment centers. J Mil Med. 2010; 11 (4) :191-196
URL: http://militarymedj.ir/article-1-684-fa.html

رفعتی حسن، توکلی حمیدرضا، عامریون احمد، حسینپورفرد محمدجواد، نصیری طه. مقایسه پیش نیازهای اجرای HACCP در بخش تغذیه دو مرکز بهداشتی- درمانی نظامی و غیرنظامی. مجله طب نظامی. 1388; 11 (4) :196-191

URL: http://militarymedj.ir/article-1-684-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 11، شماره 4 - ( زمستان 1388 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله طب‌نظامی Journal Mil Med
Persian site map - English site map - Created in 0.04 seconds with 29 queries by YEKTAWEB 4343