گروه داخلی- جراحی، دانشکده پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران ، afaghi8181@gmail.com
چکیده: (285 مشاهده)
زمینه و هدف: سوء تغذیه از مشکلات شایع مددجویان همودیالیزی است که کاهش کیفیت زندگی، افزایش بستری شدن در بیمارستان و افزایش مرگ و میر را به دنبال دارد. ارزیابی وضعیت تغذیهای یکی از تعیین کنندههای اصلی وضعیت بالینی این مددجویان است. هدف این مطالعه، تعیین تاثیر مکمل تغذیهای خوراکی پر پروتئین ایزووی (Iso Whey) بر وضعیت تغذیهای مددجویان تحت همودیالیز بوده است. روشها: در این کارآزمایی بالینی، 44 مددجو تحت همودیالیز طی تخصیص تصادفی در دو گروه ایزووی و کنترل تحت مطالعه قرار گرفتند. در گروه ایزووی، طبق تجویز و تحت نظر متخصص تغذیه و نفرولوژیست، از پودر پروتئین ایزووی به مدت دو ماه استفاده شد. گروه کنترل هم رژیم غذایی روتین خود را ادامه دادند. برای هر دو گروه قبل و بعد از انجام مداخله، وضعیت تغذیهای بر اساس مقیاسهای DMS و MIS ارزیابی شد. یافتهها: هر دو گروه، در متغیرهای کمی، کیفی و وضعیت تغذیهای قبل از انجام مداخله همگن بودند (05/0<P). بعد از اتمام مداخله، بررسی وضعیت تغذیهای بر اساس مقیاس های DMS و MIS در دو گروه، قبل و بعد مداخله تفاوت آماری معناداری نشان داد (05/0>P). نتیجهگیری: استفاده از مکملهای تغذیهای خوراکی باعث بهبود وضعیت تغذیهای مددجویان همودیالیزی میشود. لذا استفاده از مکملهای تغذیهای خوراکی تحت نظر متخصص تغذیه به همراه برنامه آموزشی متناسب با شدت بیماری و ارزیابی منظم وضعیت تغذیه در راستای بهبود وضعیت تغذیهای پیشنهاد میشود.