[صفحه اصلی ]   [Archive]  
:: دوره 23، شماره 1 - ( فروردین 1400 ) ::
جلد 23 شماره 1 صفحات 58-68 برگشت به فهرست نسخه ها
ارزیابی برنامه غذایی و میزان رضایت مندی از آن در مناطق نظامی منتخب کشور
حسین رستمی، کریم پرستوئی*، محمد صمدی
مرکز تحقیقات بهداشت، پژوهشکده سبک زندگی، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج)، تهران، ایران ، parastouei@gmail.com
چکیده:   (203 مشاهده)
زمینه و هدف: تغذیه مناسب یکی از مهم‌ترین ارکان سلامت است که در آمادگی جسمی و ذهنی نیروهای نظامی نقش موثری دارد. کمبود‌های تغذیه ای علاوه بر تاثیر منفی بر عملکرد و کارایی افراد، سلامت کارکنان را نیز به مخاطره انداخته و می تواند منجر به سوء تغذیه و کاهش وزن شود. بنابراین بررسی وضعیت دریافت غذایی و میزان رضایت مندی پرسنل از وضعیت تغذیه ای در ارتقاء کیفیت خدمات تغذیه ای موثر خواهد بود. هدف از انجام این مطالعه ارزیابی برنامه غذایی و میزان رضایت مندی از آن در مناطق نظامی منتخب کشور و مقایسه آن با مقادیر مرجع رژیمی نظامی است.
روشها: در مطالعه توصیفی مقطعی حاضر نمونه 684 نفری از مناطق نظامی مختلف کشور در سال 1392 مورد بررسی قرار گرفتند. کیفیت و کمیت غذا، رضایت از برنامه غذایی و وضعیت بهداشتی سالن غذا خوری با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته مورد ارزیابی قرار گرفتند. همچنین به منظور بررسی برنامه های غذایی و وضعیت کارکنان، برنامه های غذایی عادی و عملیاتی بررسی و با مقدار هدف و استاندارد مقایسه شدند.
یافته‌ها: پس از ارزیابی برنامه غذایی با استفاده از نرم افزار Nutritionist IV مشخص شد که برنامه های غذایی در رابطه با کربوهیدرات و پروتئین دریافتی و برخی از ریزمغذی ها مقادیری بیش از استاندارد دریافتی نظامی را در بر می گیرند. اما در مورد ریز مغذی ها کمبود دریافت ویتامین A، D، ب 5، بیوتین، اسید فولیک، ب 12 و روی در تمامی فصول دیده شد. در مورد جیره عملیاتی علاوه بر کمبود دریافت برخی ویتامین ها، کمبود دریافت کلسیم، پتاسیم و فسفر مشاهده شد. ارزیابی میزان رضایت مندی پرسنل از کیفیت و کمیت غذا و وضعیت بهداشتی سالن ها نشان داد که کمترین رضایت مندی مربوط به رده عملیاتی و بیشترین میزان مربوط به رده ستادی است. همچنین مقایسه میزان رضایت مندی با استفاده از آزمون one-way ANOVA مشخص نمود که بیشترین میزان رضایت مندی از برنامه غذایی در کارکنان استانی و کمترین میزان در کارکنان عملیاتی بود (05/0>p).
نتیجه‌گیری: مطالعه حاضر نشان داد بیشترین میزان رضایت مندی از وضعیت تغذیه ای در رده ستادی و کمترین میزان در رده عملیاتی است. بنابراین استفاده از مکمل ها و یا گنجاندن گروه های غذایی تامین کننده نیازهای بدن در برنامه غذایی و توجه به میزان رضایت نیروها که عاملی موثر در وضعیت تغذیه و دریافت غذایی است یک امر مهم تلقی می شود.
واژه‌های کلیدی: رضایت مندی، دریافت غذایی، وضعیت تغذیه، کارکنان نظامی.
متن کامل [PDF 757 kb]   (35 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: طب نظامی
دریافت: 1398/11/12 | پذیرش: 1399/11/11 | انتشار: 1400/1/19
ارسال پیام به نویسنده مسئول



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

rostami H, parastouei K, samadi M. Assessment of Dietary Menu and Staff Satisfaction with It in Selected Military Areas of the Country. J Mil Med. 2021; 23 (1) :58-68
URL: http://militarymedj.ir/article-1-2401-fa.html

رستمی حسین، پرستوئی کریم، صمدی محمد. ارزیابی برنامه غذایی و میزان رضایت مندی از آن در مناطق نظامی منتخب کشور. مجله طب نظامی. 1400; 23 (1) :58-68

URL: http://militarymedj.ir/article-1-2401-fa.html



دوره 23، شماره 1 - ( فروردین 1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله طب‌نظامی Journal Mil Med
Persian site map - English site map - Created in 0.04 seconds with 29 queries by YEKTAWEB 4299